[...] utratę tłuszczu. Jeśli chodzi o odżywianie, Tia stara się jeść zdrowo i unika przetworzonej żywności. W jej menu główne znajduje się kurczak, ryż, chude kawałki wołowiny oraz zielone warzywa, migdały i białka jaj. Od czasu do czasu zje słodką przekąskę, ale z umiarem. Koniecznie zajrzyjcie na jej profil po porządną dawkę motywacji!
[...] Ćwiartki ziemniaczane pieczone w piekarniku Surówka z kiszonej kapusty Suplementacja: Berberyna PODWIECZOREK Odżywka białkowa Awokado KOLACJA Pasta z wędzonej makreli, jaj oraz ogórka kiszonego Chleb żytni Suplementacja: Ashwagandha Podsumowanie Powyższy jadłospis oraz suplementacja są jedynie przykładem - ilość danych składników jest [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
[...] ryby świeże lub mrożone filety – najlepiej takie, które nie pochodzą z hodowli), nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy [...]
[...] by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą do jednych z najczęściej stosowanych i nie dzieje się tak przypadkiem. Jednak najpierw należy przemyśleć i zbudować ramę diety [...]
[...] 130 mg wapnia na 100 g sezam - ponad 110 mg wapnia na 100 g fasolka szparagowa - 65 mg na 100 g pestki dyni - około 55 mg wapnia na 100 g brokuły - prawie 50 mg na 100 g jaja - ponad 40 mg na 100 g Warto dodać, że zaopatrzyć się również można w wody wysokozmineralizowane, gdyż jest to zdecydowanie niedocenione źródło wapnia. Bywają takie, [...]
[...] dietę. Po jakie białka sięgać? Skup się na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy nabiał, lekkostrawne odżywki białkowe. Oczywiście nie unikaj tłustych ryb i jaj, tylko dlatego, że są tłuste. Mają bardzo dużo wartości odżywczych, [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”.
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
[...] w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, bardziej do białka jajek. Będzie zatem białkiem, bardziej uniwersalnym i jako takie sprawdzi się również jako główne źródło białka na noc. Ze względu jednak na możliwość występowania w białku [...]
[...] spożywczych występuje w dwóch postaciach, wolnej lub związanej z białkiem. Wolną biotynę dostarczają przede wszystkim produkty mleczne i roślinne, natomiast związaną mięsa, jaja czy drożdże, a także zboża. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoić może większa porcja wątróbki, czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, [...]
[...] zdrowia. Dlatego też rozwaga i słuchanie swojego organizmu – przede wszystkim! Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety śródziemnomorskiej Posiłek 1 200 g truskawek 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 10 g ksylitolu 120 g awokado odrobinę oliwy z oliwek Truskawki blendujemy razem z jogurtem i ksylitolem. Z jaj robimy omleta na małej ilości [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]